Column: Wie ben ik?

Column: Wie ben ik?

‘Ben jij nou wie ik denk dat je bent?’
Verhit kijk ik op van mijn verwoede poging om de cassière – die mijn boodschappen in een razend tempo langs de scanner haalt – bij te houden. De onbekende man achter me in de rij kijkt wat onzeker. Ja, de vreemde vraag is afkomstig van hem en duidelijk voor mij bestemd.

De boodschappen vormen inmiddels een enorme berg aan het eind van de band en de caissière heeft het totaalbedrag dat ik haar schuldig ben, al laten weten. Eigenlijk heb ik dus niet zoveel tijd voor een praatje. Daar komt nog bij dat ik al genoeg praatjes in de supermarkt heb gemaakt. Dat heb je in een dorp, waar (bijna) iedereen nog (bijna) iedereen kent.

‘Het hangt ervan af, meneer…,’ antwoord ik, beleefd en ook wat nieuwsgierig, ‘…wie u denkt dat ik ben.’
Ondertussen ga ik stug verder met inpakken. Als ik uiteindelijk de bon in ontvangst neem, kijkt de man me nog eens goed aan.
‘Nee,’ zegt hij, ‘je bent, geloof ik, toch niet degene wie ik dacht dat je was.’
Ik kan mijn gezicht niet meer in de plooi houden. ‘En toch ben ik wel degelijk degene die ik ben.’
En dan lacht hij ook en zelfs bij de cassière, die ziet dat mijn berg eindelijk is weggewerkt, kan er een klein lachje af.
‘Je bent een stuk jonger dan degene die ik dacht dat je was,’ zegt hij nog. En dan kan zomaar mijn dag niet meer stuk…

Terwijl ik de boodschappen in mijn auto laad, denk ik nog even aan de vreemde vraag, die toch een leuk gesprekje opleverde.
Ik ben, die ik ben… Dat zeg je immers niet over jezelf? Maar het is wél de naam waarmee God zich bekend maakt: Jahweh*. Het Hebreeuwse Jahweh betekent: Ik ben (die ik ben). Hij is de enige die geen verdere aanduiding nodig heeft. Een prachtige naam. Hij was er, Hij is er en Hij zal er zijn.

Hij heeft nooit haast, is nooit ongeduldig en wil altijd luisteren als je met Hem praat. Van Hem zal je nooit kunnen zeggen: U bent tóch niet degene die ik dacht dat U was. Nee, Hij valt nooit tegen. Hij komt zijn afspraken altijd na. Die belofte van Jahweh maakt niet alleen maar één dag goed, maar álle dagen van je leven!

* meer hierover kun je in de bijbel lezen, bijvoorbeeld in het boek Exodus 3 : 14

Toon buttons
Verberg buttons