Column: Onder zijn vleugels

Column: Onder zijn vleugels

De reis lijkt voorspoedig te verlopen. Het is wel druk op de weg, maar we kunnen goed doorrijden. Nog een kwartiertje en dan zijn we weer thuis.

Waarschuwingsborden boven de weg

Maar dan floepen plotseling de waarschuwingsborden boven de weg op 70, om al snel over te springen op 50. Grote pijlen en kruisen geven aan dat er twee weghelften afgesloten zijn en dat het verkeer naar de andere banen moet verhuizen. Eén tunnelhelft van de Beneluxtunnel is afgesloten en dat veroorzaakt de opstopping.

De dierenambulance

Het verkeer ritst keurig naar de twee vrije banen en we rijden met een rustig gangetje verder. Vlak voor de tunnel nadert een dierenambulance over de afgesloten rijbaan. En net voordat we de berijdbare kant van de tunnel induiken zien we de oorzaak van alle heisa: een dappere moedergans die de nu vrije weg oversteekt met in haar kielzog een stuk of acht kuikens. Nerveus kijkt ze om zich heen om te zien of ze haar allemaal volgen. Vervolgens waggelt ze nog naar een klein eigenwijsje die de andere kant dreigt op te gaan, om hem aan te sporen. Alles stelt zij immers voor haar kuikens in de waagschaal.

De A4 ligt zomaar plat

In de auto zijn we zomaar in ons schik omdat moederkloek het maar mooi voor elkaar wist te krijgen om die drukke A4 even plat te leggen. Ook zijn we onder de indruk, want de weg werd natuurlijk niet alleen afgesloten om hun leventjes te sparen, maar vooral ook om levensgevaarlijke situaties te voorkomen. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als ik net even eerder op die plaats gereden had en moedergans met haar kleintjes vlak voor mijn auto waren opgedoken…

Zonder verder oponthoud, komen we veilig thuis aan. We zijn een paar minuten later dan gepland, maar ik had dit alleraandoenlijkst tafereeltje niet graag willen missen.

Onder Gods vleugels

De moedergans doet me denken aan het beeld van God die ook een schuilplaats onder zijn vleugels wil bieden aan zijn jongen. Bij Hem ben je veilig, Hij beschermt je tegen regen, kou en vijanden, want Hij springt voor je in de bres (lees bijv. maar in Psalm 91 : 4). Als je Hem volgt, zul je het einddoel behalen al belooft Hij niet dat, als je Hem maar volgt, je pad altijd over rozen zal gaan. Nee, het pad is zeker niet altijd effen of zonder gevaar. Maar toch, Hij belooft je wel dat Hij bij je blijft en dat je veilig zult aankomen als je op Hem je vertrouwen stelt.

Ik zag een kuikentje
Dat bij zijn moeder zat
Onder haar vleugels
Waar het veilig zat
Tegen regen, tegen zonneschijn
Heer, zo wil ik bij U zijn

In de schaduw van Uw vleugels
Wil ik schuilen, wil ik schuilen
In de schaduw van uw vleugels
Wil ik schuilen, o Heer

U bent mijn toevlucht
U bent mijn sterkte
U bent mijn schuilplaats
U o Heer

Ik zag een kuikentje
Dat bij zijn moeder zat
Onder haar vleugels
Waar het veilig zat
Zoals dat kuikentje
Klein en teer
Wil ik schuilen, o Heer

Tekst: Elly en Rikkert ZuiderveldToon buttons
Verberg buttons