Column: Gevoel van thuis

Column: Gevoel van thuis

Terwijl het stoofvlees voor de goulash zachtjes staat te pruttelen, ga ik boven aan de slag.

Huismus 
Het is een prima dag om thuis eens wat karweitjes aan te pakken die ik al veel te lang voor me heb uitgeschoven. Te beginnen met het opruimen van de kledingkasten. De zomerkleding mag onderhand vervangen worden door wat meer winterse. Als ik na een uurtje bikkelen het resultaat bewonder, ben ik dik tevreden.

Herinneringen
Een ouderwetse geur prikkelt onverwacht mijn reukorgaan en roept herinneringen op aan mijn jeugd. Mijn moeder was altijd overdreven vroeg in de weer met haar zorg voor het eten en zo kon het gebeuren dat, voordat ik naar school ging, de geur van sucadelapjes, soep of appeltaart al in de keuken hing. De geur van thuis.
Met elke traptrede die ik verder afdaal, ruik ik het sterker… onmiskenbaar draadjesvlees. Opgetogen realiseer ik me dat het mijn goulash is. Ik was zowaar vergeten dat het opstond. Tevreden roer ik in het prutje, proef of het vlees al gaar is en neem me voor om meteen ook maar een appeltaart te bakken. Mét goudreinetten, precies zoals mijn moeder appeltaart maakte.

Gods huis
Terwijl de regen zachtjes tegen de ramen tikt, vult een explosie van geuren mijn huis. De knusse sfeer die er hangt, bezorgt me een heerlijk gevoel van thuis. Ik heb het naar mijn zin, al ben ik druk als een klein baasje en is mijn keuken een puinhoop.
Zachtjes neurie ik dat prachtige lied over Góds huis: Ik houd van uw huis, machtige Heer! Met heel mijn hart wil ik bij u zijn. Zelfs de mus en de zwaluw vinden er een thuis. Gelukkig zij die wonen in uw huis.*
Ook Gods huis is een thuishaven. Een plek waar je jezelf kunt zijn. Een plek waar je tot rust mag komen na een week van ploeteren. Waar je Gods zorg mag ervaren. Iedereen is er welkom, zelfs huismussen als ik…

Welkom
De goulash is inmiddels klaar, de appeltaart is prachtig gelukt. Ik verheug me al op vanavond, als ze er allemaal weer zijn en hen thuis een warm welkom wacht. En ik moet lachen om mezelf, want hoewel ik mijn moeder hopeloos ouderwets en overdreven vond, ben ik ondertussen geen haar beter.

*Psalm 84: Het is goed in het huis van de Heer.  Psalmen voor Nu 84

Toon buttons
Verberg buttons