Blog: Elke dag iets kleins met aandacht

Blog: Elke dag iets kleins met aandacht

Hoewel ik veel liever naast de verwarming zou gaan zitten om maar niets te missen van het prachtige schouwspel buiten – de sneeuw die onverminderd uit de lucht dwarrelt – haal ik toch mijn schoonmaakspullen tevoorschijn. Deze koude morgen is prima geschikt om nu eindelijk eens wat in huis aan te pakken. Klusjes die ik al heel lang van plan ben om te doen, maar op de één of andere manier toch altijd weer blijven liggen. De kastjes en laatjes dus. Want hoewel het huis er best mee door kan, moet je bij mij geen kastjes en zeker geen laatjes opentrekken.

Eigenlijk heb ik daar nooit zo mee gezeten. Meestal weet ik precies in welke kastje dit moet liggen of waar ik dat kan vinden. Maar het blog ‘Elke dag een kastje’ van een oud klasgenootje, opende mijn ogen min of meer. Zij heeft inmiddels haar doel bereikt in het opruimen van kastjes en laatjes (en aan de hand van dit principe nog veel meer) en heeft nu haar website ingericht als plek om inspiratie op te doen voor iedereen die aan de slag wil met zijn ontspoorde laatjes, kastjes, hoekjes en mandjes… maar er telkens niet toe komt. Doe iets kleins, schrijft ze, maak het af, vier je stapje, en herhaal dat 365 keer. Je zult versteld staan van wat je na een jaar hebt bereikt.
Wauw, dacht ik enthousiast, dat is best iets voor mij. Misschien dan niet elke dag, want zoveel kastjes heb ik nou ook weer niet, maar bijvoorbeeld elke week. Stapje voor stapje. Elke week met aandacht iets opruimen, afstand van dingen doen en ruimte scheppen. Wie weet schept dat zelfs ook wel ruimte in mijn hoofd.

Intussen kom ik in mijn kast van alles tegen waarvan ik niet wist dat ik het nog had en die ik dus ook niet gemist heb. De kast wordt steeds leger, terwijl de vuilniszak langzamerhand uitpuilt. Dat ruimt lekker op en dat terwijl ik nog niet eens zo heel lang bezig ben. Dit is misschien best wel vol te houden, zelfs voor zo’n chaotisch typje als ik ben.

“Doe 365 dagen achter elkaar met aandacht iets kleins en je zult versteld staan van wat je na een jaar hebt bereikt…” Een wijze quote en geldt dat eigenlijk niet voor alles wat er op je weg komt? Het nieuwe jaar is goed en wel een maand oud en mijn nieuwe agenda is alweer lekker gevuld. Zo’n volle agenda, soms kan ik dat niet goed overzien. Je wilt dit en je moet nog dat… Of je hebt zorgen om je kinderen, over financieën of je gezondheid, zaken genoeg waar je tegenaan hikt en waarover je kunt blijven malen…

Ik weet nog een goed blog, ook echt een aanrader, vol met wijze quotes: de bijbel.
“Maak je geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf”, is er zo eentje. Wat bemoedigend, de Blogger weet precies wat ik nodig heb, want zo is Hij! Ik hoef niet zover vooruit te kijken, maar ik hoef ook niet alles vandaag te doen. Dat kan ik ook helemaal niet. Ik moet vandaag doen wat ik vandaag kan doen. Niet meer, niet minder. Stapje voor stapje kun je toch (of juist!) je doel bereiken. Wat een rust geeft dat…

Toon buttons
Verberg buttons