Column: Avondje stippen

Column: Avondje stippen

Talent gevraagd en aangeboden

Samen met nog drie dames ben ik de gelukkige die een workshop ‘Stippen’ mag volgen. Die workshop stond aangeboden op de ‘talentensite’ van De Ark (Ark’s got talent) en ik had een bod uitgebracht.
Op die talentensite kan iedereen een talent aanbieden of een bod uitbrengen op een talent, met als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor de ZOA. Daarnaast is dit een mooie manier om elkaar beter te leren kennen en een originele wijze om hulp in te schakelen of aan te bieden.

Workshop stippen op porselein

Alles staat al klaar, die avond van de workshop. Onder het genot van thee, koffie en lekkers krijgen we instructies en daarna moeten we toch echt zelf aan de slag: piepkleine stipjes verf in allerlei kleuren op een porseleinen schaaltje stempelen. We beginnen allemaal met hetzelfde rondje en van daaruit stippelen we verder naar eigen idee en inzicht.
Voelen we ons eerst nog wat onwennig en kijken we wat onzeker naar elkaars werk, na verloop van tijd krijgen we de smaak te pakken.

Er ontstaan goede gesprekken

Hoewel het een inspannend werkje is, blijkt dat geen hindernis te zijn voor goede gesprekken. Intussen gaat ieder wel haar eigen koers. Er worden leuke patroontjes gecreëerd tussen het ene stipje en het andere. Niet altijd perfect, soms wat scheef of gevlekt, maar ach, het is handwerk, zo overtuigen we elkaar.
Als we uitgestippeld zijn, is niet één schaaltje hetzelfde en toch zijn het stuk voor stuk prachtig, kleurrijke exemplaren geworden.

Kijk naar het patroon van je leven

Eigenlijk net als onze levens. De levens van deze vijf vrouwen, maar ook die van jou. We hebben hetzelfde vertrekpunt – geloven in dezelfde God, gaan naar dezelfde kerk – maar toch hebben we ons eigen verhaal. Je stippelt je route uit, maar er kan zomaar een kink in de kabel ontstaan. Soms gaat het niet zoals je dacht of heb je spijt van bepaalde keuzes, soms word je gedwongen een andere route te nemen.
Gelukkig weet God wel precies hoe jouw weg loopt. Je mag hem vragen of hij je leven wil leiden. Ook heeft
hij ons elkaar gegeven om elkaar te bemoedigen en aan te sporen.
En kijk ook nog eens naar het patroon van je leven tot nu toe: elk stippeltje, elke kruising heeft een verhaal, een betekenis. Misschien is het anders gelopen dan je van tevoren had gedacht, maar vaak is het resultaat, ondanks alles, verrassend bijzonder.

Het patroon blijft permanent zichtbaar

Thuis heb ik mijn zelf-gestippelde schoteltje afgebakken in de oven, zodat het stipjespatroon permanent zichtbaar blijft. Ik ben er echt mee in mijn nopjes. Natuurlijk zie ik de schoonheidsfoutjes, maar zeg nou zelf, die maken het toch juist uniek?

Mooi luisterlied: Heer wijs mij Uw weg

foto’s vaasjes: Mirjam Nauta

Toon buttons
Verberg buttons